Sunt câteva sosuri care te pot salva, fie că gătești paste, risotto, burgeri, coaste, sote-uri, pește și multe altele. Unele se fac cu eforturi mai mari iar altele, precum cele de mai jos, se pot face rapid și dau gust farfuriei. Evident, nu vorbim despre demiglas sau bechamel, pentru care ai nevoie de timp sau pricepere și exercițiu, însă există cel puțin trei variante care pot salva situația:

1. Sosul de lămâie

Sosul de lămâie se prepară repede – apriximativ 5 – 7 minute – și are un gust corect. De la el putem devia și, în funcție de preparat, putem adăuga arome complementare care să facă diferența.

Sosul de lămâie se face utilizând puțin ulei de măsline, ceapă albă, usturoiu, vin alb, lămâie și unt gras, sare și piper negru. Exact în această ordine. Sotăm ceapa tocată foarte – foarte mărunt într-o lingură de ulei de măsline, adăugăm puțin usturoi tocat iar când prind culoare, stingem cu o ceașcă de vin alb și adăugăm zeama de la o lămâie. Lăsăm compoziția să scadă la foc mediu preț de cateva minute până scade vizibil, dăm focul la o intensitate mică și adăugăm 4-6 cuburi de unt (cantitatea o reglezi din ochi), amestecând energic. Este foarte important să scadă vinul suficient încât să prindă consistență.

În funcție de preparat, poți adăuga chilli tocat, puțin tarhon tocat, pătrunjel, migdale, fistic, susan, capere, coajă de lămâie etc. Poți experimenta oricât.

Eu îl folosesc pentru pește, fructe de mare, paste (în acest caz mai ușor cu lămâia), pui, curcan. Ușor ajustat poate ține loc și de dressing pentru salate.

2. Sosul de vin

Preferatul meu, un clasic italian sau, mai degrabă, mediteranean, care poate reprezenta o bază bună pentru orice preparat ușor de vară.

Aici lucrurile stau și mai simplu. Ai nevoie de ulei de măsline, usturoi, puțin chilli (opțional), vin alb, sare, piper negru și mult, mult pătrunjel proasăt. Încingi uleiul, adaugi usturoiul și tocătura de chilli, stingi cu vin alb sec, asezoneni și-l lași să scadă puțin. Fiind un sos bază, nu este obligatoriu să fie foarte cremos.

Poți să-i adaugi smântână lichidă, puțin unt, semințe de fenicul, poți jongla și cu puțin coniac (dar reduci vizibl cantitatea de vin), capere, puțin piure de dovleac, suc de portocale, praz etc. Practic, poți să te duci în orice direcție vrei, pentru că rămâne aromat și ușor de recunoscut.

Eu îl folosesc pentru paste, fructe de mare, pui, curcan, prepeliță, gâscă, practic orice cărnuri albe, însă nu ca sos însoțitor ci ca bază de gătit. Afică gătesc în el, fie în cutor sau în tigaie.

3. Sosul roșu

Cred că este cel mai popular și poate fi preparat în multe feluri. Cel mai simplu este să-l prepari folosind ulei de măsline, ceapă roșie tocată mărunt, puțin usturoi, sos din roșii pasate (nu bulion) și busuioc, sare și piper negru. Este baza petru orice se face repede și fără prea multă pricepere.

Trebuie doar să încingi uleiul, să sotezi ceapa și usturoiul, să adaugi sosul de roșii și puțină apă (dacă sosul este prea dens), asezonezi și la final adaugi busuiocul tocat. În funcție de mâncarea pe care o prepar, adaug ardei, boia afumată, zatar, semințe de fenicul, cimbrișor proaspăt, supă de pui, capere, sare sau ulei trufat și alte chestii care par SF.

Merge perfect cu burgeri (sos pentru chifla), coaste (sos insoțitor dar poate fi ușor transformat în sos pentru marinat), paste (poți adăuga tot felul de legume precum praz, dovlecei, puțină țelină sau apio etc.), sos pentru cartofi, fripturi latavă, un fel de ostropel de pui, baza pentru blatul de pizza, supă din fructe de mare, sote de fructe de mare etc.

Sper că vă sunt utile. Spor la gătit.