IMG_3034_! IMG_3037_! IMG_3046_! IMG_3052_!Calamarii, pe cat sunt de neatragatori in forma bruta, pe atat sunt de gustosi preparati. Am gustat si experimentat multe preparate culinare avand la baza calamari, insa cele mai bune sunt cele clasice. Din aceasta categorie, va sugerez o reteta simpla si gustoasa de calamari umpluti cu risotto.

Pont: eu cumpar calamarii din hala de peste Obor (Bucuresti) sau din magazinele de tip Cash & Carry. Din Obor recomand achizitionarea de fructe de mare in zilele de marti sau joi. Ii prefer necuratati pentru ca prefer sa ma ocup eu de tot.

Ingrediente:

2 calamari medii/ mari (200 – 350 g/ buc)

1 cana orez salbatic

2 – 3 fire ceapa verde

3-4 Rosii cherry

Ulei de masline

Aprox. 2 cani apa sau supa de legume (in functie de calitatea orezului)

40-50 g unt

Sofran (optional dar recomandat)

Piper

Sare

 

Mod de preparare:

In primul tand, spalam foarte bine calamarii si ii curatam. E greu de explicat in scris partea cu curatarea calamarului insa pe internet gasiti multe „tutoriale”. Utilizati si tentaculele. Cu prima ocazie inregistrez si eu unul.

Dupa ce calamarii sunt curatati, ii punem la rece pana finalizam orezul.

Topim unt intr-o tigaie, dupa care adaugam orezul salbatic si il calim pana obtinem acel miros specific de nuca coapta insa aveti grija sa nu-l ardeti. Adaugati si ceapa si sotati bine. Dupa ce ambele prind culoarea si mirosul specific, adaugati apa sau supa de legume. Practic, gatiti risotto-ul ca oricare altul. Cand orezul este aproape gata, adaugati rosile cherry, sofranul, sarea si piperul (dupa gust).

Dupa ce orezul s-a racit, il introduceti in tubul calamarului si inchideti calamarul cu scobitori (metoda clasica). Inainte de a introduce calamarul in cuptor, il calim 2-3 minute in tigaie, cu ulei, pentru ca glucidele sa se caramelizeze si sa obtinem un gust usor de „prajit”. Utilizand un vas de yena si putin ulei de masline, introducem preparatul pentru 10-12 minute in cuptor, incins in prealabil la 220 grade. Daca sunteti in aer liber, renuntati la calit si cuptor. Gratarul rezolva tot.

Mie mi-a iesit, exact ca in fotografii.

Cantitate: 2 portii

Timp de preparare: aprox. 45 min.