Resize_1 Resize_2

Pentru ca mancarea sanatoasa nu este intotdeauna si gustoasa, astazi va dau reteta mea de blat pentru pizza. Si daca tot va dau reteta de blat, va mai povestesc si despre toppinguri. Nu reinventez blatul de pizza. Cineva mai inspirit a facut-o acum ceva vreme, insa fiecare reteta este diferita.

A mea se prezinta cam asa:

Ingrediente:

550 gr. faina (pentru pizza sau tip 650)

10 gr.drojdie proaspata

300 ml apa (calda)

3 linguri ulei extravirgin de masline

Mirodenii (ierburi de province)

½ linguri sare

½ linguri zahar

 

Mod de preparare:

Intr-un bol de dimensiuni generoase, amestecam faina cu sarea, zaharul si ierburile. Intr-un vas mic dizolvam drojdia in 4-5 linguri de apa calduta, apoi o adaugam peste faina. Treptat, adaugam apa calduta si omogenizam. In functie de faina, cantitatea de apa poate varia insa rezultatul trebuie sa fie similar: un aluat elastic, foarte putin lipicios. In fine, adaugam uleiul de masline si omogenizam. Lasam compozitia la dospit aproximativ 30 minute, framantam inca o data si o mai lasam 20 minute. Dupa ce aluatul este gata, portionam in 2-4 bucati (bile). In cazul in care nu aveti de gand sa le coaceti pe toate, le puteti pastra 2-3 zile in frigider (intr-o caserola inchisa) sau in congelator.

Intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor pe un blat sau tocator, presarat in prealabil cu faina. Daca detineti tava pentru pizza, nu tapetati cu ulei/ faina sau alte minunatii. Nu se va prinde.

In cee ace priveste toppingul, eu prefer pizza foarte simpla si “nesufocata”. Folosesc putin sos de rosii (de regula il fac eu), mozzarella/ alte branzeturi si busuioc proaspat. Optional chorizo sau prosciutto crudo.

Pentru cuptor electric: Preincalziti cuptorul la 240 grade si setati cuptorul pe incalzire element de jos. Are cuptorul o optiune. Introduceti pizza timp de 10 minute iar apoi comutati pe incalzire element sus si jos pentru inca doua minute. Eu asa reusesc sa nu ard toppingul.

Pentru captor pe gaz: Treapta ¾ timp de aproximativ 15 minute. Si de preferat sa pui mozzarella/ branzeturile pe la jumatatea timpului de coacere (desi nu prinde bine blatului, prinde bine topingului).

Cine are cuptor cu lemne, sigur nu are nevoie de instructiuni.

Reteta este pentru 2 pizza (32-34 cm) cu blat mediu/gross au 4 pizza (28 cm) cu blat subtire.

Sa aveti pofta.