Retetele pe baza de paste cu creveti si sos rosu sunt de o complexitate redusa si sunt potrivite pentru orice ocazie. Se gatesc repede, au o savoare deosebita data de gustul specific crevetilor iar combinata rezultata intre ulei de masline, unt, rosii tocate sau suc de rosii si usturoi este deja consacrat.

Ingrediente:

300 g spaghetti (albe sau integrale)

½ kg creveti cruzi talie medie (sau 300 gr cozi de creveti congelati)

350 g sos de rosii (sau rezultat in urma tocarii rosiilor)

4 linguri ulei extravirgin de masline

2-3 fire ceapa verde

4 catei de usturoi mari

50 ml vin/ rose alb sec/demisec

40 g unt gras

1 legatura pastrunjel proaspat

1 lingurita busuioc tocat (proaspat sau uscat)

Sofran (optional)

Fulgi de chilli

Piper proaspat macinat

Sare

Mod de preparare:

Incepem prin a spala bine legumele si crevetii iar in cazul in care utilizam creveti intregi, acestia trebuie curatati. Modul de curatare il gasiti intr-o reteta deja publicata pe blog, prin urmare nu-l mai reluam (https://ecooking.ro/2015/09/20/tagliatelle-creveti-midii/). Dupa ce am spalat si/sau curatat crevetii, ii tamponam cu un servetel de bucatarie astfel incat sa absorbim excesul de apa. In acest fel, acesia se vor sota mai bine.

IMG_7500_! IMG_7502_!

 

Utilizand o tigaie, ingingem uleiul de masline in care punem la topit untul si doi catei de usturoi intregi, usor striviti cu cutitul. Cand untul este topit si aromatizat, scoatem usutoriul si adaugam ceapa tocata marunt, la foc mic-mediu, pe care o vom cali pentru 2-3 minute. Adaugam crevetii pentru inca 4-5 minute, intorcandu-i pe ambele parti. Imediat ce crevetii au fost patrunsi, adaugam vinul si pastram compozitia pentru inca un minut dupa care stingem cu sucul de rosii sau rosiile tocate marunt. Acum vom mai avea nevoie de putin peste 5 minute la foc mic pentru ca sosul sa poata fi asezonat, aromatizat cu patrunjel proaspat tocat, sofran si busuioc.

IMG_7503_! IMG_7507_!

Intre timp, fierbem pastele timp de 4 minute (sau jumtatate din timpul recomandat pe ambalaj, in apa cu sare. Dupa scurgerea celor 4 minute, scoatem pastele cu un cleste sau o paleta cu dinti si le adaugam in sos, pentru inca 4-5 minute la foc mic, peste care adaugam un polonic de apa de la paste. Acesta contine amidon rezultat din fierbere si ajuta la legarea compozitiei. Pe cuvant.

IMG_7512_!

Sa aveti pofta.

 

Timp de preparare: 30 minute

Numar de portii: aprox. 4 portii.