Va propun o salata pe care o regasim, cu mici ajustari, in multe culturi. Sincer sa va spun nu este tipul de salata pe care o poti utiliza intr-o dieta pentru slabit, contrar recomandarilor, dar este foarte gustoasa. Sa nu uitam totusi ca are la baza maioneza. Nu-mi plac preparatele simple pentru ca imi lasa senzatia de munca putina iar unde munca nu e, rezultatul pare nesemnificativ, insa este o reteta care nu necesita studiu aprofundat.

Ingrediente:

Pentru aproximativ patru portii, aveti nevoie de:

O varza medie (aprox 1 kg)

150 g ton in ulei (fara ulei)

Maioneza de casa (vezi mai jos)

O lingura ulei masline extravirgin

Sare

Piper

Mod de preparare:

In ceea ce priveste maioneza, apreciez ca fiecare trebuie sa si-o prepare dupa gust, in cantitatea si avand consistenta tolerata. Eu o prepar dintr-un galbenus crud, unul bine fiert si zdrobit, o lingura de mustar dulce, putina zeama de lamaie si 100 – 150 ml ulei de floarea soarelui. Puteti utiliza 30% ulei de masline si 70% ulei de floarea soarelui, pentru un plus de gust. In acest caz nu se mai impune lingura de ulei de masline.

Varza, spalata in prealabil, se taie in jumatate dupa care scoatem cotorul. Fiecare jumatate o sectionam in doua, astfel obtinem patru bucati simietrice. Utilizand un cutit foarte bine ascutit, taiem varza tip julienne dupa care o framantam cu putina sare grujnoasa.

Amestecam si omogenizam varza cu maioneza si tonul, adaugam lingura de ulei de masline extravirgin si condimentam dupa gust. Mie imi place foarte piperata.

Se poate consuma ca salata aperitiv, o puteti utiliza in prepararea bruschetelor sau ca garnitura pentru anumite preparate. In fond nu va opreste nimeni.

 

Sa aveti pofta.