Dragilor, nu cred ca exista persoana pe fata pamantului care sa refuze o portie buna de paste, motiv pentru care m-am gandit sa va dau zece ponturi care sa va usureze munca si, totodata, sa dea un plus de savoare preparatului. De aceste reguli tin cont ori de cate ori gatesc paste si, deloc surprinzator, si eu le-am primit ca sfaturi de la diverse personaje interesante din tot atatea bucatarii bune.

Asadar, iata-le:

Regula numarul 1 – Cumpara intotdeauna paste de calitate superioara.

Stiu, fiecare dupa buget, insa nu poti avea asteptari de la un pachet de paste economy. Sau cel putin, trebuie sa fii realist si sa accepti rezultatul muncii tale. Majoritatea restaurantelor utilizeaza cele mai ieftine paste de pe piata, insa aceste restaurante au un argument: rentabilitatea. In bucataria de acasa calitatea si sanatatea sunt cele mai importante. Mai bine mai putine si bune decat mai multe si proaste. Ca sa n-ai surprize, un pachet decent de paste, sa zicem linguine, porneste de la 5-6 lei/ 500 g. Personal pe prefer pe cele artizanale sau mi le fac singur, in casa.

Regula numarul 2 – Pastele se fierb intotdeauna al dente.

Imi aduc aminte de vremurile in care cultura gastro autohtona tindea spre zero. In aceel vremuri probabilitatea sa mananci un terci de macaroane fierte bine era foarte mare. Cand am descoperit pastele al dente, am avut impresia ca nu-s fierte indeajuns. Adevarul este ca pastele fierte atat cat trebuie se digera mult mai bine si iti permit sa mai simti, totusi, si aroma sosului. De ce sa le fierbi foarte mult cand poti pur si simplu sa apelezi la niste aluat crud? Diferenta nu este foarte mare. Majoritatea producatorilor recomanda fierberea timp de 6-8 minute pentru al dente, insa variaza in functie de producator.

Regula numarul 3 – Nu folosi potentiatori de arome.

Potentiatorii de arome dau gust acolo unde priceperea este mai putina. De ce sa incarci un preparat simplu cu prafuri? Cateva condimente naturale rezolva echilibrul intre gusturi, fara sa fie necesar sa apelam la bazele de legume dezhidratate sau alte minunatii asemanatoare. Piper proaspat, sare, ierburi, pudre naturale. Atat.

Regula numarul 4 – Nu incarca preparatul cu multe ingrediente.

Pastele sunt o combinatie de arome intr-o armonie fireasca, Daca arunci o privire peste cartile cu retete de paste autentice vei observa ca fiecare dintre aceste retete au un numar limitat de ingrediente principale, de regula 4-6 ingrediente. Dincolo de a as lua de bun sfatul, exista si o logica. Unde sunt multe ingrediente, se intampla ca gusturile sa se anuleze reciproc sau pur si simplu sa nu mai intelegi nimic din farfurie.

Regula numarul 5 – Foloseste vin.

Pastele fara vin alb sunt precum pizza fara mozzarella. Vinul alb sec iti va schimba opinia despre fructele de mare, in cazul in care esti reticient. Dar sa fie un vin bun, corect, pastilele le putem inghiti si fara sa le bem.

Regula numarul 6 – Nu praji usturoiul.

Rostul unor catei de usturoi este acela de a aromatiza uleiul, nu de a se arde in tigaie. Foloseste usuturoi romanesc, sau cel putin nu-l folosi pe cel chinezesc, striveste-l cu lama, lasa-l la foc mic in ulei pret de cateva minute, astfel incat sa-si lase aroma. Apoi scoate-l.

Regula numarul 7 – Foloseste praz.

Prazul este un miracol. Pana nu demult foloseam ceapa verde in multe retete de paste si n-a fost o alegere rea, insa am constatat ca prazul este cel mai potrivit. Este o combinatie fericita intre dulce, aromat, aspru, crocant. Eu il folosesc in majoritatea retetelor cu paste, mai mult sau mai putin.

Regula numarul 8 – Nu arunca apa in care ai fiert pastele.

Apa in care ati fiert pastele este foarte utila pentru consistenta sosului. Asta daca ati ales sa nu folositi vreun corector de tipul smantanei lichide sau a sosului vegetal. Apa cu amidon leaga bine un sos de vin si, mai mult, te va ajuta si in legatura cu regula 9.

Regula numarul 9 – Termina pastele in sos.

A trecut multa vreme de cand n-am mai strecurat paste. Sa nu mai zic de jetul clasic de apa rece pe ele, vezi doamne, sa-i intrerupi tratamentul termic. O fi avand toate acestea un rost, mai mult sau mai putin, insa eu fierb pastele 75% din timp, apoi cu un cleste le arunc in tigaia cu sos, adaug un polonic sau doua de apa cu amidon si le las pret de inca 2-3 minute sa se prinda sosul de ele. Cred ca ati vazut cu totii paste pe care, oricat ai incerca, nu se prinde sosul nicicum. Atentie sa nu le fierbi mai mult decat este cazul. Daca timpul de fierbere recomandat pentru al dente este de 8 minute, dupa 5-6 minute le muti. Si daca nu ti post, foloseste si unt in completarea uleiului. Sau ulei in completarea untului.

Regula numarul 10 – Nu le manca fierbinti.

Pastele mult prea fierbinti rapesc din gust si risti sa nu intelegi mare lucru din ele. Iar daca ai pus si o tona de piper macinat pe ele, adio papile. Pastele se consuma caldute, nu reci, nu fierbinti.

Sa aveti spor si pofta.